Skip to content

Forest Our Lifeline Essay Checker

NCERT 7th Class (CBSE) Science: Forests: Our Lifeline – Quiz

admin November 12, 20177th Class, ScienceLeave a comment1,085 Views

NCERT 7th Class (CBSE) Science: Forests: Our Lifeline – Quiz

32 Multiple Choice Questions related to NCERT 7th Class (CBSE) Science: Forests: Our Lifeline – Quiz:

  • Crown: The part of the tree above the stem that includes branches and leaves.
  • Canopy: The uppermost tree branches of tall trees.
  • Understorey: The layer below the canopy made up of branches at the lower level of the tree.
  • Producers: Plants that can prepare their own food.
CBSE Class 7 NCERT QuizCBSE Class 7 Science QuizFree Class 7 Science MCQFree NCERT Online QuizMultiple Choice Questions for 7 ScienceMultiple Choice Questions Online QuizNCERT Books Objective Type QuestionsNCERT CBSE Class 7 Science MCQNCERT CBSE Online QuizNCERT Class 7 Science Multiple Choice QuestionsNCERT Class 7 Science Objective Type QuestionsNCERT MCQ for Class 7 ScienceNCERT Multiple Choice QuestionsNCERT Quiz for Class 7 ScienceOnline Quiz for 7 class studentsScience Quiz for 7 GradeScience Quiz for class 7 CBSE2017-11-12

Forest: Our Lifeline

NCERT Exercise Solution:

Question: 1 Explain how animals dwelling in the forest help it grow and regenerate.

Answer: Animals which live in the forest help it grow and regenerate in following ways:

(a) By eating vegetation they clear land for fresh growth

(b) Animals help flowering plants in pollination and seed dispersal

(c) Dead remains of animals make humus after decomposition. This increases soil fertility

Question: 2 - Explain how forests prevent floods.

Answer: Trees slow down the movement of running water and thus help in preventing floods.

Question: 3 - What are decomposers? Name any two of them. What do they do in the forest?

Answer: The organisms which decompose the dead remains of plants and animals are called decomposers. Fungi and bacteria are examples of decomposers. They clear the debris of dead remains and convert them into humus which enriches the topsoil.

Question: 4 - Explain the role of forest in maintaining the balance between oxygen and carbon dioxide in the atmosphere.

Answer: Green plants utilize carbon dioxide during photosynthesis and release oxygen in the process. Thus, the green plants maintain the balance of carbon dioxide and oxygen in the atmosphere.

Question: 4 - Explain why there is no waste in a forest.

Answer: Forest works like a self sustaining system. Whatever is produced in the forest is utilized by different components of the forest. Even the waste is converted into beneficial substances in a forest. Due to this, there is no waste in a forest.

Question: 5 - List five products we get from forests?

Answer: Following are the five products we get from forests:

Timber for furniture, firewood, lac, resin, honey

Question: 6 - Fill in the blank:

(a) The insects, butterflies, honeybees and birds help flowering plants in ………….

Answer: Pollination

(b) A forest is a purifier of ……………and ………………

Answer: Water and air

(c) Herbs form the ………………layer in the forest.

Answer: Understory

(d) The decaying leaves and animal droppings in a forest enrich the……………….

Answer: Topsoil

Question: 7 - Why should we worry about the conditions and issues related to forests far from us?

Answer: Forests affect the global environment in a great way. For example; reduced forest cover in a particular area leads to global warming which affects the whole earth. This is the reason we should worry about the conditions and issues related to forests which are even far from us.

Question: 8 - Explain why there is a need of variety of animals and plants in a forest.

Answer: Different animals and plants play different role in the system of a forest. For example; herbivores are needed to eat green plants and to provide food for the carnivores. Similarly, carnivores are needed to eat the herbivores and check their population. That is why there is a need of variety of animals and plants in a forest.

Question: 9 - Which of the following is not a forest product?

(i) Gum

(ii) Plywood

(iii) Sealing wax

(iv) Kerosene

Answer: (iv) Kerosene

Question: 10 - Which of the following statements is not correct?

(i) Forests protect the soil from erosion.

(ii) Plants and animals in a forest are not dependent on one another.

(iii) Forests influence the climate and water cycle.

(iv) Soil helps forests to grow and regenerate.

Answer: (ii) Plants and animals in a forest are not dependent on one another